zwart
zwart met tan
zwart/bont
zwart/bont met tan of driekleur
zwart/schimmel
 
grijs
grijs/bont
grijs/bont met tan
grijs/schimmel
grijs/schimmel met tan
bruin
bruin/bont
bruin/schimmel
De rasstandaard zegt: Alle kleuren zijn toegestaan. Voorkeur gaat echter uit naar blauwgrijs tot zwart.
Gelukkig is binnen de schapendoespopulatie nooit geselecteerd op kleur. Hierdoor zie je vele kleurtjes bij de schapendoes die allen hun charme hebben.
Binnen de kynologie zijn vele benamingen voor dezelfde kleur hond waardoor het geheel zeer onoverzichtelijk wordt. Op deze pagina probeer ik alle kleuren
van de does te laten zien met daarbij de meest correcte naam.
bruin/bont met tan
bruin/schimmel met tan
  sable
In het artikel Kleurvererving bij honden van Marjolein Roosendaal staat heel duidelijk omschreven hoe de kleuren vererven bij de Friese Stabij en de Wetterhoun. Onze Nederlandse Schapendoes vertoond veel dezelfde kleurgenen als deze twee Nederlandse rassen. waardoor dit artikel ook een duidelijke omschrijving geeft voor de Schapendoes.

De basis kleuren van de schapendoes zijn zwart (BB of Bb) of buin (bb). Een zwarte hond heeft een zwarte neus, een bruine hond een bruine neus. Een hond met een zwarte neus kan dus nooit genetisch bruin zijn, maar lijkt bruin te tonen door andere factoren.

De honden kunnen in uiterlijk veel verschillen door de verschillende factoren welke een rol spelen in het tonen van kleur. De schapendoes wordt wel 'toverbal' genoemd, maar door kennis van de verschillende kleurfactoren en voorouders van de hond is redelijk goed te voorspellen hoe een hond gaat tonen als hij ouder wordt.

Hieronder maak ik een splitsing van de bruine en zwarte honden en in welke hoedanigheid zij voorkomen. Wanneer je op een afbeelding klikt zie je de foto's die ik van deze kleurstelling heb gevonden. Alhoewel onze grijze doezen eigelijk niet grijs zijn maar zwart met een graying factor heb ik er toch voor gekozen hen apart te noemen omdat ze zoveel voorkomen.

Wanneer je op de tekening van een kleur klikt kom je op een pagina met voorbeelden van deze kleur. Als je duidelijke foto's hebt van doezen in allerlei kleuren zie ik die graag. Het mooist is een foto van de hond als pup en als volwassen hond.
 
Iedere bonte schapendoespup wordt zwart/wit of bruin/wit geboren. Bij heel jonge pups is al goed te zien of de witte vachtdelen wit blijven of schimmel gaan vertonen. De huid onder witte delen is roze, de pup heeft ook roze voetkussentjes. De huid onder de schimmeldelen is grijzer, de voetkussentjes zijn zwart.
Een schapendoes is zwart of bruin. Dit is gelijk bij de geboorte te zien aan de kleur van de neus.
De tan-aftekening is bij de geboorte of snel na de geboorte te zien. Bij sommige doezen zie je maar zeer lichte aftekeningen, maar geregeld zie je heel duidelijk tan op wangen, binnenkant oren, boven de ogen, binnendelen van voor- en achterpoten en onder de staart.
Veel zwarte en bruine schapendoezen dragen de graying factor. Ze worden zwart of bruin geboren maar de zwarte en bruine delen worden lichter, ze 'vergrijzen'. Vaak is het eerste teken dat een does grijs wordt een karakteristiek 'brilletje' rond de ogen. Sommige doezen vergrijzen al binnen een paar maanden, bij sommige gaat het langzaam, zij worden pas na het eerste jaar grijs. Deze vergrijsde honden hebben vaak een verschil in zomer- en winterkleur. Soms weer donker, soms weer lichter, vandaar dat vaak gezegd wordt dat een does wel een toverbal lijkt.
Sable zie je vaak niet gelijk bij de geboorte. Na een paar dagen zie je dat er  een oranje/blonde gloed over de donkere platen van de pup komt.
zwart/schimmel met tan